De klinkers van Bylandt gaan in de tunneloven


Vandersanden produceert haar gebakken klinkers duurzaam en verantwoord. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Ontdek in een notendop de totstandkoming van een prachtig natuurproduct. 

Kleiwinning in natuur voor Vandersanden straatbakstenen

Klei winnen en mengen

De productie van onze sierbestrating begint bij de grondstof klei. Voornamelijk lokaal gewonnen in de uiterwaarden van de Nederlandse rivieren. Op onze twee fabrieken worden verschillende soorten klei gemengd, gekneed en vermalen. Zo ontstaat voor elke kleur een uniek kleirecept.

mengen en kneden van klei in straatbaksteenfabriek Vandersanden

Klei vormen tot een klinker

Na het mengproces start het vormen van de klei tot klinker. De zogeheten vormmethode is bepalend voor de uitstraling van de sierbestrating. Onze fabriek in Spijk maakt vormbakstenen, de fabriek in Kessel strengpersstenen. Lees meer over vormbak en strengpers en de manier van vormen. 

Net geperste straatbakstenen van Vandersanden

Drogen en bakken

Vochtige klei is logischerwijs noodzakelijk voor het vormen. Maar voor het bakken dient het vocht weer uit de gevormde stenen verdwenen te zijn. Daarom gaan de "vormelingen" pakweg 24 uur in droogkamers. Eenmaal droog worden ze geladen op een ovenwagen. Deze rijdt over 5/6 dagen langzaam door een tunneloven van ca. 100 meter lang. De temperatuur in de oven varieert tussen de 1000 tot 1200°C.

drogen van gebakken klinkers in straatbakstenfabriek Vandersanden

klinkers worden op ovenwagens gestapeld in straatbaksteenfabriek Vandersanden

Eenmaal uit de oven worden de klinkers getrommeld (de strengpers producten). Denk aan een wasmachine, maar dan vele malen groter. Zo krijgen de stenen de typische verweerde look. Het resultaat: authentieke sierbestrating van Vandersanden voor in jouw tuin!

gebakken klinkers in oven straatbaksteenfabriek Vandersanden

rijen gebakken klinkers in straatbaksteenfabriek Vandersanden