Het assortiment bestrating van Vandersanden bevat twee typen gebakken klinkers: de strengpers klinker en de vormbak klinker. Ze zijn vernoemd naar de manier waarop ze hun vorm krijgen voordat ze gebakken worden. Welke van de twee klinkers vind jij het mooist?

Strengpers bestrating

Strengpers klinkers worden gevormd door een vacuümpers. Uit een doorlopende kleibalk (de streng) met zuiver rechthoekige afmetingen worden de stenen “geëxtrudeerd”. De kleibalk wordt volautomatisch versneden in klinkers conform de gewenste maat. Eenmaal uit de oven worden de strengpers producten van Vandersanden machinaal getrommeld. Hierdoor ontstaat het nostalgische en verweerde uiterlijk. 

Strengpers straatstenen van Vandersanden

Productie van Vandersanden strengpers klinkers

Vormbak bestrating

Anders dan de strengpers stenen worden vormbak klinkers met een vormbakpers gemaakt. Hompen klei worden in vormbakken geperst en de overtollige klei wordt aan de bovenzijde afgestreken. Daarna worden de vormbakken omgedraaid waarna de stenen uit de bakken vallen. De vormbak klinkers van Vandersanden zijn standaard ongetrommeld. 

vormbakklinker van vandersanden met afstandhouders

Afstandhouders

Het assortiment vormbakstenen wordt geleverd met afstandhouders. Deze zorgen voor mooie, rechte lijnen in het straatwerk met een voegbreedte van ca. 3 mm. De afstandhouders hebben als bijkomend voordeel dat ze de waterpasseerbaarheid vergroten. De combinatie met een waterdoorlatende voegmortel zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.

Productie van vormbak klinkers

Een keuze van smaak

Een strengpers klinker heeft door de manier van vormen een strakkere uitstraling dan een vormbak klinker. Beide soorten zijn kwalitatief zeer hoogwaardig voor jouw bestrating. Dat getuigt de blijvende kleur en lange levensduur.