Een tuinpad of terras van gebakken stenen ziet er oorspronkelijk en chique uit. Nu denk je vast dat dat ook wel het nodige onderhoud met zich mee zal brengen. Niets is minder waar. Gebakken stenen van een goede kwaliteit zijn op meer dan 1100 graden gebakken en kunnen daardoor alle weersomstandigheden doorstaan. Jarenlange weersinvloeden zullen de gebakken stenen extra karakter geven en toch zal de kwaliteit en kleur er niet onder lijden.

Kwaliteit als uitgangspunt

Aan een gebakken steen die onder hoge temperaturen gebakken is zal nauwelijks groen hechten (schaduwplekken). Mossen, algen en vuil krijgen nauwelijks de kans zich aan de steen te hechten. Gebakken stenen zijn extreem hard en hebben een lage wateropname. Vorst krijgt daardoor geen kans om breuk te creëren.

De groenige aanslag die na een winter toch vat weet te krijgen op de sierbestrating is met een eenvoudige methode gemakkelijk te verwijderen. En het mooie is dat hier geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas hoeven komen. Met een emmer water en een goede schrobbezem verwijder je het vuil. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij af, omdat het de de poriën van de bestrating opent. Hierdoor kunnen algen en mos alsnog makkelijker op de stenen hechten met alle gevolgen van dien.

Eenvoud staat voorop

Een emmer water en een goede bezem, meer niet? Nee, deze simpele, milieuvriendelijke en afdoende methode werkt gewoon. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat het binnenkort misschien niet eens meer toegestaan is om gebruik te maken van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Er bestaat sinds maart 2016 al een verbod op het gebruik hiervan door bedrijven en instellingen. Het kan best dat dit verbod in de toekomst ook voor particulieren gaat gelden.

Af en toe de tuin inlopen en met de hand wat onkruid langs de randen weghalen blijft de truc. Als je het een beetje bijhoudt wordt het nooit een zware klus. Geen chemische middelen dus die het gras en de borders kunnen aantasten. Een prachtige ogend terras en bijbehorende tuin zijn eenvoudiger te onderhouden dan gedacht. En voor wat extra gemak kun je een voegenkrabber gebruiken. Mijd de staalborstel, want dat geeft onherstelbare krassen.