Je hebt besloten om je tuin opnieuw te bestraten en je wilt een natuurlijke look. Dan kies je voor een echt natuurproduct: gebakken kleiklinkers of bijvoorbeeld tegels van natuursteen. Maar wat zijn de kenmerken, verschillen en mogelijkheden van klinkers en natuursteen? 

Natuurlijk is mooi

Een natuurlijke tuin met natuurlijke materialen, dat is zeker fraai. Natuursteen bestrating is vooral als tegel verkrijgbaar. Het heeft een aardse look, maar kan verkleuren en gevoelig zijn voor zuren. Natuursteen wordt gewonnen in groeves. Gebakken kleiklinkers daarentegen worden onder meer gemaakt van de onuitputtelijke grondstof rivierklei. Door het bakproces krijgen de keramische stenen een altijd blijvende en warme kleur. Je hoeft je uiteraard niet te beperken tot één van de twee materialen. Een combinatie van beide is namelijk ook mooi, kijk maar eens. Laat je hoe dan ook eens verrassen door ons assortiment gebakken kleiklinkers.

verhoogd terras natuursteen tegels

Natuursteen

Natuursteen tegels worden gemaakt uit grote blokken natuursteen die worden gewonnen in groeven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleurschakeringen. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, blauw en beige/zandkleur. Deze chique en natuurlijke tegels staan met name mooi in strakke en moderne tuinen. 

Natuursteen is grillig en daardoor is elke tegel uniek. Het geeft je tuin die gewilde natuurlijke look. Maar het heeft ook een keerzijde: de tegels kunnen onderling van kleur en nuance beeld verschillen. Andere nadelen zijn dat verschillende soorten natuursteen kunnen verkleuren en daardoor minder gaan spreken. En dat gewijzigde kleurbeeld wil je misschien juist nét niet. Ook komen er gemakkelijk krassen en vlekken op en kunnen ze vanwege het kalkaandeel slecht tegen zuren. 

zwembad natuursteen tegels

Natuursteen tegels leg je doorgaans niet zomaar even in een zandbed. Hiervoor moet een fundering en daarop een drainagemortel laag of stabilisatiezandlaag worden aangebracht. En de grond die je gebruikt moet schoon zijn. Is deze ijzerhoudend dan trekt het ijzer via de grond omhoog en krijg je roestvlekken in de tegels. De verwerking en benodigde materialen moet je zeker niet vergeten in je kostenplaatje.  

De veelzijdigheid van hoogwaardige gebakken kleiklinkers

 

De rechthoekige en handzame gebakken klinkers zijn er in een veelvoud aan natuurlijke kleuren. Ze laten zich moeiteloos in verschillende patronen leggen. Recht of diagonaal voor een moderne strakke tuin. In cirkels of waaiers voor een speels effect. Dit maakt de tijdloze gebakken klinker veelzijdig en hoogwaardig. Een bestratingsproduct dat zich in elk tuintype thuis zal voelen. Bovendien kun je de klinkers gewoon in straatzand bestraten. Eenvoudig, goedkoop en snel, maar met een duurzaam eindresultaat. 

 

Gebakken klinkers zijn oersterk en kun je voor zowel je tuinpad als oprit gebruiken. In het laatste geval kun je de klinkers het beste in keper- of elleboogverband leggen voor de meeste haakweerstand en is een fundering van menggranulaat aan te raden om spoorvorming te voorkomen. Een terras of tuinpad van bakstenen zorgt ervoor dat het regenwater via de voegjes wegvloeit naar de ondergrond. Gebakken bestrating heeft dus een uitstekende afwatering. 

natuursteen kiezel en gebakken klinkers

Klinkers op milieuvriendelijke manier gemaakt

Je kiest niet voor niets voor natuurlijk tuinbestrating. Misschien vind je het ook wel belangrijk dat het op een milieuvriendelijke manier gemaakt wordt. De oer-Hollandse gebakken klinker wordt gemaakt van klei. Een 100% natuurlijk product dus. Nederlandse rivierklei is een hernieuwbare grondstof en de kleiwinning creëert nieuwe Nederlandse natuur. De verschillende kleuren bereiken we zonder kunstmatige toevoegingen, maar door verschillende soorten klei te mengen. De uiteindelijke kleur ontstaat door het bakproces in de oven. Dus geen toplagen of pigmenten. 

Bakstenen zijn een kleurecht product dat niet verkleurt en door de natuurlijke veroudering alleen maar mooier en authentieker wordt. Je krijgt authentieke en natuurlijke kleuren die je tuin enorm veel sfeer geven.

zon gebakken klinkers

Gebakken bestrating heeft een levensduur van meer dan 125 jaar. De restwaarde is erg hoog. Kijk maar naar de handel in gebruikte klinkers Je kunt ze prima doorverkopen en zonder gedoe hergebruiken in een andere tuin. Of je legt ze zelf na verloop van tijd weer eens in een ander patroon.