Tuinbestrating van baksteen en beton is er in verschillende soorten en maten. Wat zijn de verschillen tussen beide en wat zijn de eigenschappen en kenmerken? We vertellen het je in deze blog.

Laat u verassen

Beton of gebakken kleiklinkers? Elk bestratingsmateriaal heeft zijn natuurlijk zijn typische kenmerken en eigenschappen. Beton betrating is over het algemeen goedkoper, maar kan snel verkleuren en vies worden. Gebakken kleiklinkers worden gebakken van klei en hebben daardoor een altijd blijvende kleur en natuurlijke look. De restwaarde is hoog, omdat het zo'n eigentijds en gewild product is. Een combinatie van beide producten kan erg mooi zijn, bekijk maar eens deze pagina. En laat u verrassen door ons assortiment gebakken kleiklinkers. gebakken bestrating beton

Beton bestrating

Beton bestrating voor in je tuin wordt gemaakt van cement, zand en grind en is verkrijgbaar in een veelvoud aan formaten (vierkant, rechthoekig, gemixt, klinker). Het assortiment in kleur, nuance en oppervlaktestructuur is zeer uitgebreid. Vaak worden de kleuren en nuances van keramiek, gebakken klinkers of natuursteen nagebootst. De uitstraling van beton is meestal strak en modern. De meeste beton bestrating is goedkoper geprijsd. Tegenwoordig zijn er ook betonproducten met verschillende toplagen en coatings, die zijn weer een stuk duurder. Want de kleur van beton loopt zonder deze bewerkingen terug. Het kan daardoor zijn dat je de bestrating na een aantal jaren alweer wilt vernieuwen omdat de kleur flets is en niet meer aan je wensen voldoet. 

gebakken betontegels

Omdat de meeste beton producten poreus zijn, krijgen vuil, groen en mos kans om zich te hechten. Strooizout wordt daarnaast afgeraden gezien de bijtende werking en gevallen bladeren kunnen de boesdoener zijn van vlekken die maar langzaam verdwijnen. Beton bestrating kan de eerste tijd ook last hebben van een witte waas, de zogenaamde kalkuitbloei. De stenen zijn in de regel minimaal 4 cm dik en kunnen gewoon in zand verwerkt worden. Houd bij het plaatsen wel even rekening met het gewicht en aanverwante hulpmiddelen, zeker bij de grote tegelformaten. 

Tuinbestrating van gebakken klinkers

Gebakken bestrating wordt gemaakt van klei en is verkrijgbaar in handzame rechthoekige formaatjes zoals de bekende waaltjes en het dik- en keiformaat. De “klinkers” zijn verkrijgbaar in natuurlijke en blijvende kleuren die zijn ontstaan door het vuur in de oven. Omdat de stenen op enorm hoge temperaturen worden gebakken zijn ze oersterk en nemen ze nauwelijks water op. Gebakken klinkers passen in elk tuinontwerp, van modern tot landelijk. 

Gebakken bestrating is overwegend hoger geprijsd dan beton, maar de levensduur van gemiddeld 125 jaar en de hoge restwaarde maken het duidelijk een aantrekkelijke optie voor je tuinbestrating. Bovendien worden de klinkers na verloop van tijd alleen maar authentieker en passen ze vanwege hun natuurlijke uitstraling mooi bij al het groen in je tuin.

gebakken betontegels speelgoed op terras

Door het handzame en lichte formaat straat je gebakken klinkers eenvoudig in een zandbed. Ook voor je oprit zijn ze geschikt, daarvoor zijn ze meer dan hard genoeg. Met klinkers kun je mooie patronen en kleurvlakken maken. Recht of rond? Je maakt al gauw iets unieks en eigenzinnigs. 

Wat veel mensen niet weten is dat gebakken klinkers onder meer worden gemaakt van Nederlandse rivierklei. Een 100% hernieuwbare grondstof uit eigen land. De winning van klei creëert nieuwe riviergebonden natuur waar jij van kunt genieten en het maakt onze vaarwegen veiliger. Het helpt ons daarnaast overstromingen tegen te gaan. Is dat mooi of niet? 

Lang genieten van je tuin

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen geeft weer de voorkeur aan een andere soort sierbestrating. Beton of gebakken? Uiteindelijk is het is aan jou om te bepalen wat je in je tuin wilt. Hoe dan ook, een combinatie van beide zal zoals je ziet zeker niet misstaan. Geniet van je tuin!