Kleiklinkers of betontegels in de tuin

Als u uw oprit, tuinpad of terras wilt bestraten, kunt u kiezen voor kleiklinkers of betontegels. Beton is doorgaans goedkoper, maar gaat snel verkleuren en wordt gauw vuil. Kleiklinkers zijn kleurvast en hebben minder snel last van groene aanslag. Bovendien is het een natuurlijk product dat meer dan honderd jaar mee gaat.

Betontegels in de tuin

Beton wordt gemaakt van cement, zand en grind. Betonnen tuintegels zijn verkrijgbaar in een veelvoud aan formaten en vormen. Het assortiment in kleur, nuance en oppervlaktestructuur is zeer uitgebreid. Vaak worden de kleuren en nuances van keramiek, kleiklinkers of natuursteen nagebootst. De uitstraling van beton is meestal strak en modern. Over het algemeen is betonnen bestrating goedkoop, tenzij je kiest voor bepaalde toplagen en coatings.  

Aangezien de meeste betonproducten poreus zijn, krijgen vuil, groen en mos de kans om zich te hechten. U krijgt dus al snel last van groene aanslag. Afgevallen bladeren kunnen hardnekkige vlekken veroorzaken. Bovendien vervaagt de kleur van beton zonder coating snel. Betontegels kunnen niet goed tegen strooizout en kunnen de eerste tijd ook last hebben van een witte waas, de zogenaamde kalkuitslag.  

Tuinbestrating met kleiklinkers

Gebakken bestrating wordt gemaakt van klei. Deze kleiklinkers zijn verkrijgbaar in handzame rechthoekige formaten, zoals de bekende waaltjes en het dik- en keiformaat. Dankzij het handzame formaat kunt u de klinkers in creatieve patronen en vormen aanleggen. Klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke en duurzame kleuren die zijn ontstaan door het vuur in de oven. Aangezien de stenen op enorm hoge temperaturen worden gebakken, zijn ze oersterk. U kunt er zelfs de oprit mee bestraten. Ze nemen nauwelijks water op, zodat groene aanslag weinig kans krijgt. 

Ecologisch aspect van een straatsteen

Tuinbestrating met kleiklinkers

135 jaar levensduur

Gebakken bestrating is gemiddeld duurder dan beton, maar de levensduur van gemiddeld 135 jaar maakt het de investering waard. Klinkers hebben een hoge restwaarde en zijn tweedehands ook zeer gewild. Bovendien krijgen de klinkers na verloop van tijd en authentieke natuurlijke uitstraling, waardoor ze mooi bij het groen in uw tuin passen. Kleiklinkers zijn geschikt voor elk tuinontwerp, van modern tot landelijk.  

Kleiklinkers, een duurzaam, oer-Hollands product

Kleiklinkers zijn een oer-Hollands natuurproduct. Al sinds de veertiende eeuw bouwen Nederlanders straten en gebouwen van baksteen. Er is geen dorp of stad in Nederland waar u ze niet zult vinden. Dat geeft gebakken bestrating die vertrouwde uitstraling. Onze grote rivieren voeren constant nieuwe klei aan. Rivierklei is daardoor een hernieuwbare grondstof. Bovendien ontstaan er door kleiwinning nieuwe natuurgebieden in de uiterwaarden. Aangezien gebakken bestrating bovendien meer dan honderd jaar meegaat, kan het terecht een duurzaam bouwmateriaal genoemd worden. Keramische tuintegels worden meestal geïmporteerd uit Zuid-Europa en kunnen minder makkelijk worden hergebruikt. Ze zijn daarom minder duurzaam dan kleiklinkers. 

Kleiklinkers, een duurzaam, oer-Hollands product

Dus, kleiklinkers of beton?

Elk materiaal heeft zijn eigen karakter en kenmerken. Toch hebben kleiklinkers een aantal pluspunten ten opzichte van beton: 

  • Een duurzaam, oer-Hollands product  
  • Lange levensduur 
  • Geschikt voor elk type tuin 
  • Weinig last van groene aanslag 

Inspiratiefolder

Uw tuin is een plek waar u leeft en beleeft. Wilt u een nieuw concept, maar weet u niet waar te beginnen? Blader eens door onze tuinbrochure om inspiratie op te doen. 

Vraag de tuinbrochure aan

Contacteer een tuinexpert

Vandersanden

Riemsterweg 300
BE-3740 Bilzen (Spouwen)

+32 (0)89 51 01 40
info@vandersanden.com

Toon alle vestigingen

Zoek showrooms in de buurt van