Gebakken sierbestrating van Bylandt in rond verband gelegd

 
Van tuinidee tot tuinaanleg. Hoe ga je de Vandersanden bestrating aanleggen? Bestraten is een vak. Maar ben je handig, dan kun je zelf ook zeker uit de voeten.

Vraag altijd advies aan een vakman. De volgende instructie helpt je goed op weg met de tuinaanleg.    

Start met meten

Je begint met het uitmeten en uitzetten van de tuin of de bestrating. Denk vooraf goed na over de hoogtes en het afschot in je tuin (1 centimeter per meter). Zo zorg je dat het regenwater geleidelijk naar een plek wegstroomt. Er ontstaan daardoor geen plassen op de bestrating. 

Afgraven

Tuinpaden en terrassen graaf je een 20 cm af + de steenhoogte. Creëer eerst een zandbed van ca. 15 cm ophoogzand met daarop de straatlaag van 5 cm straatzand/ophoogzand of brekerzand. Tril elke laag goed af middels een trilplaat met rubberen schoen. Houd er rekening mee dat de lagen door het aftrillen enkele centimeters zakken. 

Voor de oprit stort je eerst minimaal 25 cm korrelmix ofwel menggranulaat. Daarop breng je wederom een straatlaag van 5 cm straatzand/ophoogzand of brekerzand aan. Overigens, het meten van de dieptes en het afschot gaan het beste met een bouwlaser. Ondersteund met een lange waterpas tijdens het “afreien”.

Besteed veel aandacht aan de ondergrond. Je wilt over 5 of 10 jaar toch ook nog mooie bestrating? Zonder hobbels en verzakkingen? 

Kantopsluitingen

Denk nu alvast na over de kantopsluitingen en plaats deze zo nodig. De bestrating gaat zo op termijn niet schuiven. Leg alvast een rij straatstenen in verband om te kijken hoe je uitkomt. Houd hierbij rekening met een kleine voeg tussen de straatstenen. 

Kindje graaft in tuin en staat op gebakken klinkers

Er zijn verschillende oplossingen voor de kantopsluitingen. In plaats van betonbanden kun je de buitenste rij ook afstrijken met een driehoekje betonmortel. Of je maakt met de straatstenen een staande rollaag. De kantopsluiting kan gelijk of lager dan het straatwerk liggen, it’s up to you.

Straatlaag vlak maken

De straatlaag ga je nu “afreien” ofwel vlak afstrijken. Dat kan door paslatten die je in de straatlaag drukt. Met een afreilat of lange waterpas trek je het overtollige zand over de paslatten naar je toe. Vul de gleuven van de paslatten weer op met zand. Loop uiteraard niet over je vlak gemaakte straatlaag!

Leggen en invegen

Je gaat nu de straatstenen leggen. Begin op de juiste plek (hoe kom je uit en waar) en steeds aan de buitenzijde. Werk met een voeg van zeker 2 mm. Na het opzetten van het verband gaat het met de handzame straatstenen als een trein. De straatstenen zaag je op maat via een diamantzaag of steenknipper. 

Direct na het leggen veeg je de bestrating in met brekerzand of voegsplit (bijv. 0-2 mm). Voegsplit is in vele kleuren te verkrijgen. Tril daarna de straatstenen goed af. Daarna is het dagelijks de voegen opnieuw invegen tot ze vol zitten. Dan pas met de auto er op en… klaar is je bestrating!